Oto on
Kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki
pszennej
1/3 kostki 200g masła
4 łyżki wody
1/2 łyżeczek soli
1 jajko
Nadzienie:
1 większy por
1/2 puszki krojonych włoskich pomidorów bez skórki
1 szklanka śmietany 18%
15 dkg sera startego kasztelańskiego
2 jajka
1 łyżka oliwy
pieprz świeżo mielony
chili świeżo mielone
sól
świeża bazylia
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto kruche: mąkę wraz z jajkiem mieszamy, dodajemy schłodzone
masło, wodę, sól. Ugniatamy całość do połączenia się składników. Z gotowego
ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około
godzinę.
Schłodzone ciasto układamy na blacie posypanym mąką i
wałkujemy na wielkość odpowiadającą formie. Formę natłuszczamy masłem. Dociskamy ciasto do
brzegów formy. Kładziemy papier do pieczenia na ciasto i obciążamy fasolą.
Ciasto pieczemy ok 10 min w temperaturze 180 stopni.
Krok 2
Kroimy pora i wrzucamy na patelnię z oliwą, zmniejszamy
ogień i dusimy mieszając ok 15 min. Dodajemy pomidory. Dusimy około 10 minut. Dodajemy
pieprz i chili.
Krok 3
Do miski wrzucamy: śmietanę, starty ser, jajka, sól, pieprz
i mieszamy łącząc składniki.
Krok 4
Piekarnik rozgrzewany do temperatury 180 stopni. Nadzienie z
pora i pomidorów układamy na upieczonej formie, zalewamy masą ale nie całością.
Układamy szynkę parmeńską i na nią
wylewamy pozostałą część masy. Na wierzch układamy liście świeżej bazylii. Wstawiamy
do piekarnika na 30 min. Masa powinna się ściąć i zarumienić.
Kroki i efekty
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz